En man som heter Ove 2015

Som fotograf inom film fick jag 2015 nöjet att arbeta med filmen, En man som heter Ove. Med Rolf Lassgård och Bahar Pars i ledande roller blev filmen en nationell och internationell succé som också Oscarsnominerades. En man som heter Ove är den mest framgångsrika svenska filmen sedan Änglagård. ”Ove” blev en dörröppnare till många andra serie- och filmproduktioner. Se även mina stillbilder från inspelningarna Halvdan viking och den prisbelönta thriller-serien Maskineriet.

Handling

Ove, 59 år är för grannarna radhusområdets vresiga ordningsman. Men när höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt, att man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Teknisk fakta

Originaltitel: En man som heter Ove, Filmtyp: Långfilm, Kategori: Spelfilm, Form: Live-action, Genomsnittsbetyg: 3,38 / 5, Regi: Hannes Holm, Producent : Annica BellanderNicklas Wikström Nicastro, Manus: Hannes Holm, Förlaga: En man som heter Ove (Roman), Produktionsland: Sverige Norge, Produktionsbolag: Tre Vänner Produktion AB, Utmärkelser: Guldbagge Guldbaggenominerad Academy Award-nomineringVisa utmärkelser, Åldersgräns: Tillåten från 11 år, Dialogspråk: SvenskaPersiska, Sverigepremiär: 2015-12-25, Inspelningsplatser: Trollhättan, Göteborg, Vänersborg, Stockholm och Mallorca, Medverkande: Rolf Lassgård, Behar Pars, Filip Berg med flera.

Mottagande från Pressen

Jens Peterson, Aftonbladet, betyg 4: ” Hannes Holm, manusförfattare och regissör, har skickligt förvandlat Fredrik Backmans bästsäljande roman till en känslorik bioupplevelse. Bokens inre monologer har blivit begåvat bildberättande. Vi börjar med att skratta åt Ove. I en av årets bästa svenska filmer får vi snart förståelse för hur han blev som han blev. Känner igen oss. Känner. En granne att bry sig om”.
Fredrik Sahlin, Kulturnyheterna, betyg 3: ” Målet är sannolikt en lättsmält men varm berättelse om saknad, alienation och människans behov av sammanhang och mening. Och det är precis det som Hannes Holm och hans nissar levererar”.

Fotograf med mångårig erfarenhet inom film reklam och event. Ur filmen En man som heter Ove.