Halvdan Viking 2018

Halvdan viking är en riktig familjefilm i sann Ronja Rövardotter-anda. I denna fantastiskt vackra film i vikingamiljö ser vi stora delar av den svenska skådespelareliten. Peter Haber är Halvdans ofrivillige fosterfar Claes Månson en härligt galen uppfinnare. Joel Spira och Torkel Petterson är rivaliserande vikingahövdingar. Det var en dröm för en stillbildsfotograf att få fota i de magiska scenerierna med dessa fantastiska skådespelare. Se även mina stillbilder från inspelningarna En man som heter Ove och den prisbelönta thriller-serien Maskineriet.

Handling

En dag i skogen möter Halvdan plötsligt Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid.

Information

Originaltitel: Halvdan Viking, Filmtyp: Långfilm, Kategori: Spelfilm, Form: Live-action Genomsnittsbetyg: 2,69 / 5, Regi: Gustaf Åkerblom, Producent: Jessica Ask, Magdalena Jangard, Manus: Gustaf Åkerblom, Förlaga, Halvdan Viking (Fiktiva personer), Produktionsland: Sverige, Produktionsbolag: Anagram Film AB, Utmärkelser: Guldbaggenominerad, Visa utmärkelser, Dialogspråk: Svenska, Sverigepremiär: 2018-10-26.

Mottagande från pressen

Filmen fick relativt stor spridning i betygen. Av våra 15 källor betygsatte 12 av dem filmen som fick fyror, treor och tvåor och en etta. Snittbetyget hamnade strax under medel.

Björn Jansson, P4 Björns Filmguide, betyg 3: ” Det är sjuårsgräns på Halvdan Viking och det är nog mest längden som är jobbig för de som är yngre än så, innehållet är varken våldsamt eller nåt som skräms. Det är snarare så att man saknar spänning rätt långt in i filmen, det mesta handlar om att Halvdan och Meia ska få träffas. Pirrigt kanske, men inte så rafflande. Ett plus för de vackra miljöerna i filmen, det här är inget studioarbete, det är inspelat i naturskön miljö och det gör förstås att det är lättare att tro på det man ser.”

Miranda Sigander, TT, betyg 2: ” Det vilar en småkul och självmedveten Asterix-känsla över de små trätande byarna i detta vikingadrama. Några pigga skådespelarinsatser lyfter också filmen, som i övrigt känns lite, förlåt nu, halvdan.”

Fotograf med mångårig erfarenhet inom film reklam och event. Ur filmen Halvdan viking